11 September 2015

Resepi Sambal Ikan Bilis Petai Ala2 Utara

Memandangkan hari ini hari yg agak malas tapi teringin nak makan sambal petai so kayuh gak la energy g dapur & memasak..hehe
Nak share sikit la resepi arwah mak saya yg dulu nasib baik sempat belajar nak masak sambal petai ni..Heheh ni antara feberet saya la..Ramai yg dah tau resepi ni tapi sesaje le nak sharing..
 
Jom layan! 

Bahan2 (makan untuk 3 orang)

1) 4 ulas bawang merah & Putih - hiris
2) 1 ulas bawang besar - hiris
3) 10 tangkai cili kering blend (macam biase kalau nak pedas ke tak adjust sendiri ye)
4) Belacan
5) Air asam jawa
6) Santan (Agak2 dalam semangkuk kecik) - refer gambar kat bawah ye..
7) 2 papan petai - (Dikikis kulitnya & hiris) - refer gambar 
8) Ikan bilis (agak2 la ye nak makan untuk 3 org) - pon boleh refer gambar
9) Kicap 2 sudu besar
10) Garam & Gula secukup rasa

Cara2 Memasak
1) Tumis bawang merah & Putih sehingga kekuningan
2) Masukkan cili blend 
3) Masukkan belacan,garam, gula, kicap & air asam jawa & kacau sehingga naik minyak
4) Masukkan santan 
5) Masukkan ikan bilis & kacau sehingga masak
 6) Masukkan petai & hirisan bawang besar & kacau rata
6) Siap dihidang!

Petai yg dah dikikis kulitnye

Dah kikis kulitnya hiris cmni

Ni kuantiti ikan bilis yg saya guna

Santan
 
 
|expanding blue arrow down
 
expanding blue arrow down
 
expanding blue arrow down
 
 
expanding blue arrow down
 
 
TADAA!! ni la hasilnya...
 

 
 
 
 
 








7 comments:

Cetusan Minda said...

selalunya buat kering je . nk gak cuba letak santan ...

CikLa Shahril said...

Sedapnya...

Fifi Fizah said...

salam singgah sini.. follwer #36
sdp nye:)

Mummy Julia said...

Wahh letak santan.. baru mummy tau walaupun mummy org utara.. Heheheh nanti nak try buat lagu ni jugakla..

Aniey Yusoff said...

sedapnya..mmg sll masak petai dgn kulit mcm ni. Fuhh memanggil2 rasanya..

tiga lalat said...

nyum nyum sedap ;p

Cik Ash said...

Suami ekin punya febret.ni sambal petai...hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faranina Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign