14 September 2015

Resepi Bengkang Roti

Assalamualaikum..

Ini aktiviti semalam..Bila lunch dah makan pedas2, En Husband request nak makan yg manis2 pulak..So, pikir2 nak masak ape..teringat 1 lagi resepi arwah mak..Bengkang Roti..Sebab pilih menu ni 
  • Kos MURAH!
  • Senang 
  • Cepat
  • Sedap
Ok ni ha hasilnye..baru keluar dr oven..sape2 berminat nak tau resepi leh la scroll bawah lg ye..hehe

 
Bahan2
4 Biji telur (X kisah gred ape)
Santan (1/2 biji)
Gula 2 senduk (Kalau nak manis boleh tambah lagi)
Secubit Garam
1 sudu teh esen vanilla
Roti Putih 10 keping (Potong kecik2 - 4 segi kecik)
Kismis
 
Cara2
1) Satukan telur, gula, garam & esen vanilla dalam blender & kisar sehingga kembang (X payah lame2 pon xpe..)
2) Masukkan santan & gaul rata
3) Gaul sekali bersama roti yg telah dipotong kecil td
4) Tabur kismis di atas adunan td (semalam xdak kismis so saya x bubuh pon)
5) Bakar selama 45minit pada suh 125-140 darjah celcius
 
Senang kan? Boleh la cuba..Yg paling penting sgt mudah dibuat & kosnye pon murah..
 
 




3 comments:

LZ - The Blog Owner said...

Nampak mudah dan sedap.. Bahan-bahan pun mudah dapat..
Saya nak cuba esok untuk minum petang..

Thanks you Faranina, sharing this recipe. ;-)

Cik Ash said...

Nampak sedap ni nanti boleh.cuba tq share resepi

nam@along said...

Senangnye resepi bengkang nie...ala puding roti tapi nie guna santan mesti lagi lemak rasanya nie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faranina Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign