WeeklyFixPay

24 August 2015

5 Perkara perlu dilakukan pada HARI LAHIR anda



Norma masyarakat kita..setiap kali tibanya tarikh hari lahir kita mesti ada upacara tiup lilin..org bagi hadiah atau kad pada kita..kalau zaman belajar kena ada prank tengah malam sampai jiran sebelah call polis sebab bising sgt hehe..atau apa jua jenis majlis dr yg kecil sampai la ke big party..hanya unt meraikan kita yg telah makin tua ni..

Tapi pernah tak kita terfikir apa logiknye disebalik sambutan ni semua pda hari kelahiran kita? Saya pon dr dlu lg mmg suka kalau ada org yg mahu meraikan hari lahir kita ni..hati kemain berbunga2 la..
Namun..bila umur semakin meningkat ni saya terfikir apa perlunya kita meraikan diri sendiri atau berharap org lain unt meraikan hari lahir kita sedangkan kita tak buat apa2 pon haritu..hanya mungkin hari bersejarah bg kita sewaktu pertama kali melihat dunia..

Siapa yg perlu di RAIKAN??

Tentulah kedua Ibu Bapa kita..SEBAB??
Pada hari kita dilahirkan..Ibu lah bersusah payah menahan kesakitan mental & fizikal sehingga bertarung nyawa melahirkan kita setelah 9 bulan mngandungkan kita..Pastinya bermacam2 kesakitan telah dilaluinya..
Sejak kita dilahirkan..bermula lah perjuangan ibu membesarkan kita sehingga tidak cukup tidur..
Sejak kita dilahirkan juga lah ibu tidak lg mementingkan dirinya lg tetapi kitalah keutamaannya..
Sehingga dalam Al-Quran juga ada menyebut mengenai pengorbanan ibu ini..

Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada dua orang tuanya, ibunya mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula). Mengandungnya sampai menyapihnya selama tiga puluh bulan, sehingga apabila dia telah dewasa dan umurnya sampai empat puluh tahun ia berdoa, “Wahai Rabbku, tunjukkilah aku untuk mensyukuri nikmat-Mu yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada kedua orang tuaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang shalih yang Engkau ridloi. Berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri”. Mereka Itulah orang-orang yang Kami terima dari mereka amal yang baik yang telah mereka kerjakan dan Kami akan ampuni kesalahan-kesalahan mereka, bersama penghuni-penghuni surga, sebagai janji yang benar yang telah dijanjikan kepada mereka”. [QS. Al-Ahqof/ 46: 15-16].

Ayah pula semestinya pada hari kita dilahirkan bermulah tanggungjawab berat dia mencari rezeki yg lebih unt menyara kita..
Ayah jugalah yg membantu ibu dlm membesarkan kita..Walaupun ayah tidak merasai kesakitan sepertimana sakit ibu mengandung dan melahirkan kita..Namun pengorbanan seorang ayah juga tiada tolok bandingnya..
Dialah berusaha demi sesuap nasi..
Dia jugalah melengkapkan segala keperluan kita drpd lampin, baju, wang belanja sekolah sehinggalah segala keperluan kita hingga dewasa..

Jadi sempana hari lahir kita setiap tahun..Jom kita sama-sama ubah cara kita meraikan hari tersebut supaya lebih bermakna! 5 perkara yg boleh anda lakukan pada hari lahir anda:

  1. Bawa Ibu Bapa pergi makan yg special sikit
  2. Bagi kad ucapan TERIMA KASIH pada ibu bapa kita
  3. Jikalau lebih berkemampuan, beri lah hadiah pada mereka
  4. Peluk & cium mereka tanda terima kasih & kasih sayang kita pada mereka
  5. Pada yg tiada lagi ibu atau bapa ( macam saya ni dah takdak mak) ziarah la pusaranya..I means bukan la on hari jadi kita je nak pegi ziarah tapi slot kan that day unt menziarahi pusaranya.
Sy pasti ada mcm2 lagi cara yg kita boleh lakukan unt menggembirakan hati ibu bapa kita.. 

Sama-sama lah kita muhasabah diri & ke arah yg lebih baik..Inshaallah..











Kenapa saya suka drama True Detective?



True Detective musim pertama lakonan Matthew McConaughey, Woody Harrelson mengisahkan penyiasatan mencari pembunuh bersiri yang mengambil masa sehingga 17 tahun. Drama ini adalah terbitan HBO dan ditayangkan pada January 2014 dan berakhir pada Mac 2014.

Telah dinamakan antara drama terbaik dan saya sememangnya mencadangkan anda semua (pembaca) untuk menonton drama ini.

Apa yang saya suka tentang drama ini?
·      Jalan cerita yang bagus. Jarang kita jumpa drama Hollywood yang mempunyai jalan cerita yang menarik. Saya pengemar drama Jepun selalu mengatakan Jepun membuat drama yang lebih hebat daripada Hollywood dan nampaknya kini saya tertunggu-tunggu drama Hollywood yang lain. Jalan ceritanya yang sentiasa membuatkan kita tertanya-tanya siapa sebenarnya pembunuhnya dan bagaimana 2 orang protagonis ini hendak menyelesaikan siasatan ini.

·  Lakonan berkesan!!. Watak Rustin Chloe lakonan Matthew McConaughey benar-benar mempengaruhi saya untuk menjadi seorang polis!. Obsesi dan monolog Rust Chloe menyebabkan watak ini akan sentiasa dikenang sebagai yang terbaik! Rust Chole menyebabkan saya ingin menjadi polis. Tapi disebabkan saya sudah pun mempunyai pekerjaan yang tetap maka, saya pendamkan sahaja hasrat itu. Walaubagaimanapun, banyak moral dari watak Rustin Chloe yang boleh kita pelajari

·         Skrip yang Mantap. Jika kita lihat, adegan Rust dan Marty sedang memandu di dalam kereta dan mempersoalkan perspektif masing-masing bagaimana mereka melihat dunia ini, Rust yang tidak mempercayai kehidupan selepas kematian dan Marty yang sentiasa percaya pada agama.

·       Subtext dan Simbolik. Drama ini banyak menggunakan bahasa subtext (bahasa di bawah sedar) atapun reading between the lines dan juga simbol yang menceritakan lebih daripada dialog. Sebagai contoh, nama Rust Chloe seperti rust: karat dan coal : arang..mengambarkan elemen arang dan karat yang berkaitan dengan pencemaran, Rust mempunyai watak yang tercemar. Nama Martin Hart, Hart seolah-olah Heart, organ manusia yang penting yang memberikan kehidupan. Banyak lagi simbolik yang digunakan seperti lingkaran, keluarga Marty dan lain-lain

·       Suasana yang suspen dan seram. Menonton drama sama seperti menonton drama seram. Watak The Yellow King digambarkan seolah-olah seperti raksasa yang sangat menyeramkan dan sedang berkubu di Carcosa menunggu watak protagonis datang! Setiap misteri yang ditunjukkan menyebabkan saya benar2 cuak akan keselamatan Rust dan Marty. Berkenaan dengan adegan yang mencemaskan (suspen) apabila Rust mencari maklumat di kalangan biker pada episod 4.

Sebenarnya banyak lagi yang boleh diperkatakan tentang drama ini. Boleh saja anda semua mencari drama ini di laman2 download contohnya warez.bb dan lain-lain. Ataupun tunggu di saluran HBO, Astro. Mungkin akan dimainkan kembali.

 Sekian sahaja setakat ini. Terima kasih.

                                                                                                                     by Hasnizam Aziz

17 August 2015

5 Tanda Anak Gila Gajet



Kelahiran pelbagai jenis gadget kini sememangnya tidak dinafikan membawa banyak  kesan terhadap individu tidak mengira usia. Bagi golongan dewasa mungkin mereka mampu mengawal & lebih bijak mengurus & mengendalikan masa & cara menggunakan gadget itu sendiri tetapi tidak bagi kanak-kanak. 

Ibu bapa haruslah merasa risau sekiranya anak-anak mereka lebih cenderung memilih tablet, handphone atau apa sahaja aplikasi gadget lain daripada bermain di luar rumah. Jom baca 5 tanda jika anak anda sudah terlalu bergantung dengan gadget atau GILA GADGET! 

  1. Anak cepat marah/memberontak jika tidak diberikan gadget
  •  Tanda paling ketara jika anak anda terlalu obses dengan gadget adalah mereka cepat memberontak atau naik angin jika tidak diberikan gadget yang diingini untuk bermain. Perkara ini nampak normal bagi kebanyakkan ibu bapa kini kerana perkembangan pesat dunia teknologi atau bahasa lain "Dunia Zaman Sekarang" namun jangan sesekali ambil enteng hal ini. 
  • Kajian menunjukkan kanak-kanak yang obses dengan gadget tidak mampu untuk mengawal kemarahan & tidak dapat memujuk dirinya sendiri ketika marah.

     2. Enggan bersosial 
  • Antara tanda lain jika anak anda obses dengan gadget ini adalah mereka tidak mahu bersosial atau lebih memilih berada disamping gadget mereka daripada perkara lain. Mereka mempunyai dunia mereka sendiri & tidak suka jika diajak/disuruh melakukan perkara lain seperti berjalan-jalan, membaca buku dan lain2..
  •  Mengikut kajian daripada Doktor Pakar Pediatrik dan Pensyarah Pusat Perkembangan kanak-kanak UKM, Dr Norazlin Kamal Nor 
         "Perkembangan bahasa anak-anak akan menjadi lemah akibat kurang berinteraksi
          dengan orang dewasa, rakan sebaya dan juga dunia luar jika terlalu obses dengan
          gadget. Mereka akan lebih banyak menguasai visual iaitu memandang berbandang 
          auditori (mendengar) dan ini membuatkan kanak-kanak tersebut kurang memberi 
          tumpuan pada pembelajaran di kelas kelak. Mereka seperti berkhayal memandang
          kipas apabila berada di dalam kelas sewaktu cikgu mengajar"



       3. Malas melakukan aktiviti rutin
  • Kanak-kanak yang obses dengan gadget ini juga akan menjadi malas melakukan aktiviti rutin seperti mandi, mengulangkaji pelajaran, makan & aktiviti2 harian lain. Mereka lebih memilih dunia gadget mereka dan sekali lagi akan memberontak jika disuruh melakukan aktiviti2 lain. Asyik nak mengadap tablet or game 24/7! 



       4.  Tidak mahu tidur

  • Apabila anak TAKSUB dengan gadget juga akan mempengaruhi pola tidur mereka. Mereka sanggup berjaga lewat malam semata-mata mahu menghabiskan bermain game atau mengadap tablet. Tetapi jika disuruh mengulangkaji pelajaran, memang asyik menguap saja. Jika sebelum ini mereka mempunyai masa tidur petang (nap) tetapi setelah mendapat gadget, merka sanggup bersengkang mata tidak tidur hanya mahu bermain gadget. Ini juga tanda anak anda obses gadget
      5. Banyak kerja sekolah tidak siap
  • Anak jadi MALAS menyiapkan kerja sekolah. Kadang-kadang apabila terlalu obses, ada kanak-kanak yang sanggup berbohong dengan ibu bapa mereka apabila ditanya mengenai kerja sekolah mereka. Ini kerana mereka tidak mahu mensia-siakan masa yang ada dengan menyiapkan kerja sekolah. Jika disuruh siapkan kerja sekolah pasti memberontak. Ini juga tanda anak anda GILA GADGET!
 Penyelesaiannya:
  1.  KAWALAN Ibu Bapa
  • Ibu bapa haruslah mengawal masa anak bermain dengan gadget2 supaya dia mempunyai masa lain untuk melakukan aktiviti harian 
      2. Jangan beri HAK MILIK gadget kepada anak
  •  Jangan sesekali "Nah, ni handphone adik". Jika ibu bapa telah bagi hak milik gadget tersebut pada anak & pasti dia tahu itu miliknya..memang susah untuk kita mengawalnya. Beri padanya jika dia sudah cukup dewasa untuk menggunakannya & memilikinya. 
      3. BERTEGAS
  • Jika anak anda telah obses atau ketagih gadget maka ibu bapa tidak boleh berlembut lagi tetapi terpaksa BERTEGAS secara berterusan bagi menghilangkan ketagihan anak pada gadget. Biar dia takut pada ibu bapa dia untuk hal-hal yang dapat menjadikan dia lebih baik untuk masa depannya kelak. 
      4. BANYAKKAN AKTIVITI LAIN
  • Sepertimana yang kita tahu, anak anda sebenarnya mempunyai banyak tenaga, mereka ini baru mendapat kemahiran seperti berlari, melompat dan suka untuk membuat aktiviti yang menggunakan tubuh badan mereka (psikomotor). Ibu bapa perlu memperbanyakkan aktiviti yang memerlukan pergerakkan badan semaksimum yang boleh. Kebiasaanya dengan aktiviti SUKAN!. Ibu bapa perlu membawa anak ke taman permainan ataupun beli peralatan sukan yang berpatutan seperti bola, raket untuk anak-anak. Jangan lupa untuk luangkan masa bermain bersama anak-anak. Sudah pasti anak akan gembira jika diajak melakukan aktiviti bersama.
Ada banyak cara yang ibu bapa boleh lakukan untuk pastikan anak terkawal dengan gadget ni.. Saya juga ingatkan diri saya sendiri dalam mendidik anak-anak supaya tidak obses dengan gadget2.. Memang saya akui susah untuk mengawal anak-anak dalam bab ini kerana perkembangan teknologi itu sendiri. Sama-samalah kita mencorak anak-anak kita ke jalan yang lebih positif.. 





14 August 2015

True Detective Musim Ke-2 (Spoiler!!!)






Hebat! Itulah perkataan pertama yang saya katakan apabila selesai menonton drama True Detective musim yang ke 2. Walau ada yang mengatakan musim ke 2 ini tidak sehebat musim pertama, malah yang lebih teruk, ada yang mengatakan bahawa True Detective kali ini gagal sepenuhnya. Saya mengatakan musim kedua ini ada keistimewaanya yang tersendiri.
 
Jujur saya katakan, pada awalnya saya rasa kecewa dengan jalan ceritanya yang agak perlahan dan terlampau banyak adegan kekeluargaan yang ingin ditunjukkan pada episod 1, 2 dan 3..akhirnya TDS2 (True Detective Season 2) menunjukkan kembali belangnya dengan aksi yang mendebarkan pada episod 6, 7 dan 8. 

Kalau sebelum ini drama Breaking Bad menjadi drama wajib tonton, nampaknya kali ini TD adalah drama yang wajib ditonton oleh pengemar drama Hollywood.

Bagi yang tidak pernah mendengar nama True Detective Musim Ke-2 ini, ianya mengenai 3 orang pegawai polis yang cuba menyelesaikan satu kes pembunuhan VIP yang seterusnya mengheret mereka ke dalam konspirasi antara kumpulan gangster, kapitalis dan politik. 

Apa yang membuatnya menarik? Walaupun sebelum mula ditayangkan pada 21 Jun 2015 (waktu America)

Pastinya disebabkan oleh True Detective musim yang pertama. Tayangan pada awal 2014 yang lalu pastinya akan tidak akan dilupakan. Jalan cerita yang menarik dan agak menakutkan seolah-olah menonton cerita seram walaupun ini sebuah cerita penyiasatan. (saya akan menulis ulasan berkenaan True Detective Musim Pertama pada artikel yang lain)

True Detective kali ini memberikan satu persembahan yang mantap dari segi jalan cerita (plot) dan lakonannya. Pada saya, drama True Detective banyak menggunakan subtext dan symbolism yang menyebabkan drama ini menawarkan lebih daripada apa yang kita tonton. Penonton perlu lebih banyak memikirkan apakah adegan/skrip/kostum/warna itu perlu dimasukkan dan dipertontonkan.

Sebagai contoh, latar belakang drama itu di bandar Vinci yang digambarkan penuh dengan pencemaran toksik serta pencemaran udara adalah simbolik kepada watak di dalam drama tersebut yang banyak melakukan rasuah dan jenayah.

Ramai mengatakan TDS2 ini kurang twist dan misterinya!. Saya tetap mengatakan resepi True Detective untuk kedua-dua musim tetap sama iaitu sekumpulan manusia berusaha keras untuk menyelesaikan penyiasatannya.

Akhirnya saya faham drama ini bukanlah semata-mata tentang penyiasatan jenayah, akan tetapi mengandungi nilai kekeluargaan yang tinggi seperti kasihnya bapa kepada anaknya dan kasih suami kepada isterinya. Terlalu banyak nilai-nilai yang ingin dibicarakan, mungkin lain kali!

Akhirnya, protagonis tewas melawan antagonis kerana yang ditentang adalah sikap rasuah dan tamak dan bukannya manusia yang lemah.

by Hasnizam Aziz


13 August 2015

Anak & Cartoon

                Anak & Cartoon
 Ihsan Google

Kanak-kanak memang sinonim dengan animasi atau bahasa selalu sebut CARTOON. Nowadays, memang kebanyakkan mak bapak akan dedahkan anak-anak dengan cartoon2 yang ada di TV mahupun Youtube tetapi haruslah bijak memilih cartoon yang sesuai dengan peringkat umur anak-anak. Agak senang jugak la kerja kita mak bapak ni jika anak-anak suka mengadap cartoon sebab diaorang tak la kacau kita sangat..Tapi harus ada had masanya anak-anak menonton televisyen/cartoon supaya mereka mempunyai masa untuk melakukan aktiviti2 lain yang melibatkan interaksi kita dengan anak seperti membaca buku, bermain basikal dan lain2.

Ok, back to cerita cartoon. Semenjak anak dah pandai tengok cartoon ni macam-macam la Mr. Husband search cartoon2 yang sesuai untuk dia sebab dia baru berusia 1 tahun 6 bulan. Kami dedahkan dia tengok cartoon ni semenjak dia berumur setahun lebih jugak la..Sebenarnya agak cepat kami dedahkan dia menonton televisyen ni tapi apakan daya..

Banyak jugak la cartoon Malaysia yang menarik perhatian dia & kami suami isteri. Dengan kami sekali minat tengok cartoon. For me rancangan cartoon seperti Upin & Ipin, Pada Zaman Dahulu, Ummi & macam-macam lagi jenis kartun sekarang ni memang banyak kelebihan seperti jalan cerita yang baik, moral yang tinggi, suara yang comel & banyak lagi..



Tapi ada 1 lagi cartoon yang sangat menarik untuk ditonton kanak-kanak. Masha & Bear or dalam bahasa Rusia Маша и Медведь(tak tau nak sebut macam mana..hehe). Walaupun berbahasa Rusia tetapi amat mudah difahami kerana jalan cerita nya mudah, menarik, comel (terutamanya si bebear & si kecik Masha ni la)..Keletah Masha yang selalu mengganggu bebear yang dah retired ni memang melucukan. Cartoon ni juga mempamerkan kasih sayang bebear kepada Masha walaupun dia seekor binatang. (So, manusia yang buang anak & dera anak tu faham2 la ye..u worst than an animal ok!)

So jom tonton the best episod dalam siri Masha & Bear ni yang kitaorag suka sangat & highly recommended to watch!



12 August 2015

Anak Tak Suka makan??

Anak TAK suka makan??

 Gambar hiasan ihsan Mr. Google

Alahai..memang pening kepala bila anak tak suka makan ni..bukan dia tak suka makan semua benda yang kita suap tp bila dia nampak je nasi terus dia tutup muka & lari jauh-jauh..Jenuh kejar & kadang-kadang sampai nak naik angin jugak la dibuatnye..hehe tp tu la namanya cabaran dalam membesarkan anak..memang menguji kesabaran & haruslah letakkan kesabaran tu ditempat yg paling tinggi selain berdoa supaya anak membesar dengan sempurna..

Berbalik mengenai anak tak suka makan ni..macam-macam cara la si ibu terpaksa lakukan (struggle so hard la) untuk bagi anak ni makan..Antaranye:
  •  If anak jenis yg tak suka makan nasi boleh la bagi makanan alternatif lain seperti roti, telur (Selalu buat scramble egg & pasta & macam-macm lagi resepi yang sedap2 kat google tu..yang penting anak kenyang)


  • Sekarang zaman canggih ni..boleh la bukak video or kartun dalam youtube yg tunjuk kanak-kanak sedang makan terutamanya mase nak bagi dia makan ..iktiar je la..Mungkin ada sedikit tarikan dia untuk makan sebab tengok kartun tu makan sekali..hehe
  • Dulu ada satu masa anak langsung tak nak makan..Cuba la letak dia kat depan cermin & tunjuk macam mana nak makan & cara makan..sambil tu suap kat  mulut kita sekali la..dan bila dia tengok dia dalam cermin sambil makan baru la dia nak makan..& alhamdulillah ada la jugak kesan positif nye..hehe (masa tu anak baru 1 tahun) Dah besar maybe tak jalan jugak la cara ni..hehe 
  • Tunggu dia betul-betul lapar..Bile dah lapar sumbat ape pon (especially nasi) mahu la kot...
  • Cuba bagi multivitamin seperti Appeton & Vitamin Gummy ni..(Ikut kesesuaian anak ye). Both product ni mempunyai Lysine yang membantu meningkatkan selera, menggalakkan pertumbuhan dalam ketinggian & berat badan kanak-kanak.

  •  


    Ni antara cara yang saya buat bila anak tak nak makan..Saya rasa mommy2 yang lain mesti ada banyak lagi cara untuk pastikan anak kita makan..ok, jumpa lagi di next entry..

    Sekadar renungan bersama..

    "Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengkhianati Allah dan Rasul (Muhammad) dan (juga) janganlah kamu mengkhianati amanah-amanah yang dipercayakan kepadamu, sedang kamu mengetahui. Dan ketahuilah, bahawa hartamu dan anak-anakmu itu hanyalah sebagai cubaan dan sesungguhnya di sisi Allah-lah pahala yang besar." (QS. Al-Anfaal: 27-28)

    Salam....





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faranina Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign