WeeklyFixPay

06 March 2011

cerita baru dalam hidupku..

salam..hye sume..
sory oz da lme sgt x update blog which since abis blaja kt sri iskandar ari2..
so ade la dlm 3 ke4 bln gak la x tgk blog ni..
emm unt tempoh 3 bln ni..mcm2 perkara da jd dalam hidup aku ni..
mule2..aq stat cari keje kt subang where i stayed with my untie there..while waiting 4 the job aku pon decide nk blk kg tgk mak abah..
sonok sgt coz nk blk jumpe family..tp sume kegmbiraan 2 skejap sgt or aku x rase sronok lngsung ble blk kg..everything change 2 bad things..
emm sampai2 je aku kt KTM kampar..yg sambut kedatangan aku adalah mak, abah, n adik aku wahidah..
tp sebaik aku turun je dr ketapi, adik aku trus bgtau yg mak aku pengsan kt cafe KTM..aku pon trus g tgk mak..
aku urut2 mak..abah dah call ambulan n kbetulan lmbt lak ambulan smpi pdahal dekat je jaraknye...
emm dalam 15 mnit lps tu baru la ambulan sampai dan bwk mak g hospital kampar..aku naik ambulan sekali teman mak n abah n wahidah naik keta follow dr belakang..
emm..mak aku masuk emergency kampar keadaan dia stabil lepas dia muntah teruk masa kt KTm n dalam ambulan..sedih sgt tgk mak..dlm wad emergency, aku still teman mak..picit 2 mak ag..mak ngadu tangan belah kiri dia sakit sgt..dia mntk tlg kt aku n suh pggl doktor wt something kt dia supaya kurang ckit sakit dia..emm...kesian mak..kalau lah aku leh ganti sakit 2..aku sanggup aslkn mak x sakit..
Dr cakap mak xde pape..sume da wt, chek darah, jantung..sume ok..then Dr decide itu sakit gastrik..dia bg r ubat angin n tahan sakit pas2 mak leh kuar da..
emm..blk rumah mak jd lemah sgt..mkn pon xnk..tidur pon kjep2 coz dia ngadu sakit sgt tgn n bahagian bwh ketiak dia..aku x benti urut dia..mlm lps mak kuar dr hospital kampar tu atok aku muntah darah..banyak sgt2 n nasib baik mak yang xleh tidur dgr atok aku muntah.Mak trus gerak abah n sume jd kelam kabut lah..atok aku d bwk ke hospital tapah mlm 2 jgak..dia ditahan dalam wad tapah..aku n abah gilir2 ke hospital n rumah unt tgk mak n atok..jdnye 1 mlm lah kteorg x tidur..
esok nye keadaan mak ag teruk bile mana mak x larat nk bgon tp dia still gagahkn g mandi n masih jga diri dia..cume dia x lalu nk mkn n still sakit kt tgn kiri dia..mak jd lemah sgt..
Abah blk dr hospital tgk tok n dia tgk mak da teruk n abah n makcik sdara aku, wak som decide bwk mak g hospital..mak di bwk ke hospital tapah..Dr cni detect mak kne serangan jantung...emm sedih sgt dgrberita ni..mak kene d bawa ke hospital ipoh unt rawatan selanjutnye..mlm 2 gak dlm kol 9 mak di bawa ke hospital ipoh..aku naik ambulan sekali unt teman mak..kesian mak..dr raut wajah mak, aku tau mak tgh sakit sgt..
smpi kt ipoh, mak dimusukkan ke wad 8..mlm 2 dia ok ag..msik boleh beckp ngn aku..tp msih x lalu nk mkn..aku jga mak kt wad 2 n tdur lah kt krusi yg hspital bg..
esoknye..abah n adik2 dtg n mak msih ok ag even sesekali dia sakit kt tgn kiri dia..aku trus urut dia..mak msih leh snyum n bile ade sedara2 yg dtg tgk mak..dia rabung bersembang..tp lps sume blk, mak jd penat..aku lap2 bdn mak n gosok mak smpi mak ttidur..time 2 aku rase aku sayang sgt2 kt mak aku..n aku sanggup buat ape je unt mak even aku x tidur ke x mkn ke..yg pnting aku nk jga mak..
jga mak senang sgt coz mak x byk ragam..even dia sakit, dia still pentingkn aku..mak suh aku tidur sblh dia coz dia kesian tgk aku yg dah 2 mlm tidur kt atas krusi..
so aku pon tidur lah sblh dia coz aku pon da penat sgt..dalam kol 4 aku bangun, aku tgk mak da dduk kt atas krusi tgk aku tidur..aku terkejut r n ckp.."mak, nina tidur lasak ek, smpi mak kne turun?hehe smbil gelak2..mak ckp x lah..mak xleh tidur..mak bgon n dduk la..nina tdo la.mak tdo kt krusi ni..emmm sedihnye bile igt 2 sume...

esoknye lps mak g toilet n bersihkan bdn dia, abah call..abah suh aku deal ngn Dr sane supaya mak dipindahkn ke IJN..makcik aku dah tlg cptkn urusan di IJN..tp bile discuss ngn Dr, dia ckp keadaan mak x stabil coz tekanan darah mak rendah sgt..sgt berisiko unt travel this time..
aku rasa mak cuak coz ble dia tau dia akn dibawa ke IJN..mak tny aku.."nina, keadaan mak ni teruk ke?"..aku ckp.."x r mak..kte g IJN tok baikkan mak"..emm..mlm smlm nye ade sorang cina meninggal n katil dia sblh mak..aq n mak mmg takot gak..xleh tdo gak aku n mak mlm 2..pas2 sok pgnye ade sorang org india lak meninggal n katil dia blkng mak je..
dlm tengah hari mak kene tukar katil coz katil mak skng x ckup plag unt smbung mesin..mak kene pindah ke katil blkng di mana tmpt org india 2 meninggal..mak ckp mak takut..dia suh aku teman dia n jgn g mane2..aku teman dia n dduk sblh dia slalu..
Dr kene bg 1 ubt tol stabilkn tekanan darah mak supaya dia dpt travel ke IJN..tp ble mak di bg je ubt 2 degupan jntung mak jd sgt laju..mak ngadu skt sgt n mak suh aku pggl Dr..Then. sume jd kelam kabut..mak jd lemah sgt..Dr decide mak kne transfer ke CCU sbb keadaan mak semakin teruk..
mlm 2 min n she dr KL blk..mlm 2 aku da x larat.mule2 mmg aku nk jga mak tp aku rasa lembik coz x almost 3 ari aku tidur x btl..

mlm 2 aku blk..yg tggl kt hospital abah n yah...aku n adik2 sume blk..time ni tok, cu n maklong aku da sampai drkg..n depa sume pon blk skali..
esoknye..dlm kol 830 pg, aku call abah unt tny abah perlukan pape x dr umah..aku nk bwk..bile call abah, abah dah nangis2 suh kteorg sume dtg hspital cpt..mak da kritikal..aku n adik2 trus bertolak..aku bwk keta 160 kilometer sejam n aku xtau dr mana aku dpt kekuatan tok bwk selaju 2..
tgh jln, kakak aku call n adik aku, she yg angkat..tp sume org xnk ckp ag cmne keadaan mak..abah juz suh aku bwk keta elk2 tp she da ade instict kata..mak da xde..she ckp kt aku..masa 2 aku jd lemah sgt..tgh drive lju ni..aku leh lepas stereng keta..tp bile igtkn adik2..aku gagahkan jgak even kaki aku ni da x rase pape..'
sampai hspital..yah col aku ckp..dun worry..mak ok..
tp ble smpi kt wad ccu..emm....

abah bgtau mak da xde...Ya Allah..aku terus terduduk..aku x penah rase mcm ni..hidup aku jd kosong lps dgr berita 2...aku x sanggop unt sume ni..rasenye..aku n adik bradik lain terlalu muda unt terima hakihat yg mak da xde..n aku perlu hidup tanpa seorang mak..mak..npe mak x tggu nina..nina nk jumpe mak dlu..nina menyesal balik mlm td..nina x jga mak..maafkan nina mak..

rasanye da pnjg sgt unt psot kali ni..
unt post akn dtg aku akn citer ag kisah perit hidup aku tanpa mak disisi..
kepada semua yg bc post ni..sayang lah mak n ayah kita ye..bile mereka da xde..kita akn rase dunia kita ksong sgt n sshnye hidup kita tnpa mereka..hilang penyeri hidup ni tanpa kasih sayang seorang mak..mak adalah segalanya..jgn la kita wt mak sedih ye..sekarang ni aku selalu cemburu tgk org mermesra ngn mak mereka.. coz aku da x boleh wt tu sume..aku da xkn rasa kasih sayang seorang mak..orang yg paling penting dalam hidup kita..org yg sgt byk menjaga n memahami diri aku..n tmpt unt aku bermanje..kasih sayang mak xkn ada penganti dunia dan akhirat,,,

MAK..NINA SAYANG MAK...SELAMANYA....
NINA AKAN SENTIASA DOAKAN KEBAHAGIAAN MAK DISANA...
MOGA KITA AKAN BERJUMPE KEMBALI....
I LOVE U MAK.................................

ni la pic saat terakhir mak kt dunia ni...

10 comments:

kema said...

sabar ye farah....

Cik Raihana said...

sabar ye fara. kami sentiasa ade dgn kau :)

Anna Fauzi said...

nina.. be strong ok...
al-fatihah.

Muhammad said...

Nina... Sesungguh nya dari Dia kita dtang dan kepada Dia kita kembali... Life must goes on...Nina kena tabah... GAMBATEKUDASAI ONEGAISHEMASU

Hafirda Afiela said...

farh aku tau ko kuat... bawa bersabar erk... (ramadan jamiyil)

Nada Safwanah said...

saba yer fara...aku taw ko seorang yg tabah

Nurul said...

tabahkn hati ye farah...takziah...al-fatihah...

nasmyera said...

fara sabar banyak2 k... :'(
Al-Fatihah

L.i.F.e as F.a.r.a.N.i.n.a~ said...

thanx ye kwn2..

Aula Mommy Razim said...

sabar farah..
al fatihah buat arwah ibu Farah


2 Petua Mudah Hadapi Jerebu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faranina Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign