WeeklyFixPay

15 February 2017

Pengalaman Bersalin Anak Ke 2

Assalamualaikum wbt..

Alahai..lame betul rasanye tak update blog ni..berhabuk dh :(
Gara-gara penangan dek macam-macam hal dr zaman mengandung anak ke 2 smpai proses bersalin..berpantang & now sesi nak besarkan je la si comell tu..hehehe

Memandangkan saya baru lepas bersalin which almost 6 months ago..nak story sikit la experience kelahiran kali ke 2 ni..Alhamdulillah Allah mudahkan segalanya..
Due bersalin sepatutnye 19 Ogos 2016..Tapi maybe si kecik nak celebrate birthday sekali dgn ibunye maka lahirlah dia pada 27 Julai 2016 sehari selepas hari lahir saya.

Alkisahnye bermule..aceceh..sbnrnye tulis entry ni sbb nak bg bdk2 ni baca bila depa dah besar nnt :) 

25 Julai 2016
Bangun pg2 tengok dah keluar tanda (spotting)..Tapi langsung tak rasa sakit. Sebelum ni pernah jd jgak tp buat rilek je xnak p hospital..(jgn tiru aksi ni ye mommy2) Ni 2nd time keluar darah. Then bagi tahu suami..Reaksi dia " Ha dah nk bersalin ke? Then saya ckp xde pape kot..awal lg ni..due lg 2 3 minggu..

So suami pergi sekolah mcm biase..Tp dia pesan anything terus call dia. Ok check lg dlm pukul 10 pg still ade darah..tanya kakak mcm mne? nak kne p hosp ke? Dia advice suruh pergi hospital jgak sbb risau anything happen. Then call suami..ckp nk p hosp sbb risau..Dia pon laju la balik immediately. Nasib baik sek dgn rumah around 10 minutes je..En suami pny la excited nak dpt anak bgtau anak2 murid dia isteri dia dh nak bersalin. Haha bdk2 syok la kot sbb kelas cancel! Hahaha

Call jugak abah bagi tahu rasanye dah nak bersalin..sbb dh turun tanda..Abah pon pelik sebab katanye lambat lagi..hehe nak buek camano..hehe

Then suami sampai rumah..siap semua ambik beg saya & baby..sempat p lunch dlu tp alahai tekak dh x boleh nak telan ape pun dah sebab cuak nak mampuih !!

Lps mkn terus p hospital (wad bersalin) Hospital Tapah. Nurse cek buku pink katanye still tak cukup bulan. Lagi 4 hari nak cukup 37 minggu. Kalau ade bukaan depa terpaksa refer Hospital Teluk Intan (HTI). So mulalah sesi seluk menyeluk..baru bukak 1 cm. Petang tu terus kena refer HTI sebab tak cukup bulan. Naik ambulan yg lajunye memang boleh buat org lg cepat nak beranak..haha

Sampai di HTI doktor seluk lg & bukaan baru 2 cm..Tp bacaan blood pressure tak cantik. Tinggi. Kalau tak silap atas 169 bawah 110.. Hehe doktor suruh rileks & jgn nervous..Masa tu still rileks sebab dh ade pengalaman bersalin dulu tu. Tp tak tau knp even dah mkn ubat darah tinggi pun bacaan still lebih kurang macam tu. Masih lambat nak bersalin so admitted ward dulu sehingga doktor pakar review balik esok nye

26 Julai 2016

Selamat Hari Jadi Farah Munirah!! Hehe kali ni birthday paling bermakna sebab celebrate dlm ward. Takpe lah sebab hadiah hari jadi kali ni la paling bermakna. Pagi tu doktor pakar dtg melawat.. Doktor bagi tahu saya ada "Pre eclampsia" di mana mereka terpaksa masukkan ubat unt paksa baby unt keluar atas masalah tersebut (induce). Saya pun tak sure adakah sebab saya makan banyak durian minggu tu menyebabkan tekanan darah saya naik atau sebab lain wallahualam..Saya elaborate lain ye mengenai Pre eclampsia ni kat entry akan dtg ek..

Maka berehat lah saya 1 hari dalam wad menunggu esoknye yg akan di induce..hehe gabra nye tuhan je tau la..

27 Julai 2016
Seawal 5 pg dh dkejutkan oleh nurse unt bersiap..mandi & solat subuh..juga saya sertakan solat hajat moga dmudahkan segala urusan hari ini..solat taubat juga tak tinggal smoga Allah sentiasa ampunkan sgala dosa2 saya..pg yg sgt syahdu :(

Ditolak ke labour room jam 6.45 pagi..
Masa ni sarapan pun dh tak lalu..cme sblm msuk labor room makan roti kek mnum air milo dgn kurma yg dh suami sediakan..alhamdulillah btenaga jgak la pg ni..dan bharap agar proses bersalin x ambik masa yg lama supaya tenaga kekal ade.

7.30pg doktor dtg unt cek..bukaan masih 2 cm..dia pun insert ubat unt bukak jalan supaya bersalin. 15 minit lps tu stil bole bjln keluar labour room unt jumpe suami..even dh rse sakit skit2..jumpe la dlm 5 mnit pastu msok blk labour room..dlm jam 8 lbh kot keluar lg unt jumpe abah & adik bradik yg dtg..mse ni mmg dh rse sakit & darah dh penuh kat kain..nurse dh x bagi keluar sbb risau pengsan. Ye la tekanan drh x brape elok mcm2 bole jd..nurse suggest baring je kat atas katil.

Oleh sbb dh x tahan sakit sgt nurse bg ubat tahan sakit. Kurang sakit tu x jgak tp mengantuknye amboi bkn main..dlm sakit2 bole tidur lg..tjga bile contraction kuat je. Dlm pukul 12 lebih terasa sakit sgt2..bangun & duduk kat atas katil. Ni kat 1st stage labor room. Kalau dh bukaan 4cm baru masuk 2nd stage room.

Rase nak meneran sgt2 dh time ni..tak lame lps tu air ketuban pecah & bagi tahu doktor.. Depa pun siap peralatan smua nak cek bukaan. Hehe doktor baru nk seluk saya dh teran 2 kali terus baby keluar..kelam kabut jgak la mse tu sbb x prepare unt sambut baby lg.

Alhamdulillah jam 12.25tghari keluar lah baby boy bernama Muhammad Hariz..
Terima kasih Allah..

Terima kasih pada semua yg membantu sebelum semasa & selepas proses bersalin ni..

Tq juga kpd suami yg sanggup ulang alik 3 4 kali sehari dr tapah road ke teluk intan selama sminggu sy di hosp ni..dgn penat jga kakak aka Aisyah yg mse tu belum faham ape yg jadi.

Terima kasih kpd keluarga saya..Abah Min Yah She Wahidah & Aidid yg mendoakan & membantu semasa proses berpantang..Keluarga mertua Mak Abah Kak As Yop Wani Pozi Suhana & Azeri yg sama2 mnjga & byk bg moral support..

To all doctors & nurses Hospital Tapah & Teluk Intan yg handle case saya..TQ So Much! Layanan alhamdulillah mmg baik.

Terima kasih jga kpd pembaca yg sudi bc entry saya kali ni..
Doakan smoga keluarga saya snts sihat & dilindungi Allah Taala.

Nak belanja sikit gambar si kecik ni..hehe





Sekian
Wassalam

 


 
   

 

1 comment:

PeRdU cINta said...

Alhamdulillah...moga terus diberi kesihatan yang baik...menjadi anak yang soleh..ameen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Faranina Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign